fbpx
Leestijd: 3 minuten
🆕Ontdek de nieuwste features van Optios. Omdat we jullie inbreng enorm belangrijk vinden, blijft de kapperssoftware van Optios zich voortdurend ontwikkelen. Dagelijks staan onze developers klaar om jullie steeds minder zorgen te geven. In wat volgt zetten we de nieuwste features van de afgelopen maand op een rijtje. Wist jij al dat deze bestonden? 🕵🏼‍♀️
1. Notificatie centrum
2. Niet afgeleverde e-mail krijgt notificatie
3. Klantenstop
4. Koppeling met shopify
5. Online betaalmogelijkheid
6. Afspraken online verplaatsen

Nieuwe features

1. Notificatie centrum

Notificatie-centrum-salonsoftware-Optios

Vanaf nu krijg je live meldingen in het notificatie centrum. Hier kan je bijvoorbeeld zien wanneer er een nieuwe boeking is of een eerdere boeking is verplaatst of geannuleerd. Op die manier ben je nog sneller up-to-date over de laatste ontwikkelingen in je kapsalon. Het notificatie center bevindt zich links onderaan in je Optios account.

2. Niet afgeleverde e-mail krijgt notificatie

Wanneer een bevestiging- of herinneringsmail niet is afgeleverd krijg je hier voortaan een notificatie van. Zo kan je meteen controleren of je bij de klantenfiche het correcte e-mailadres hebt ingevuld en vermijd je op die manier een misverstand of no-show. Handig niet? 🤩

3. Klantenstop

Automatische-melding-klantenstop-kapperssoftware-Optios

Heb je het veel te druk in het kapsalon? Vanaf nu kan je een klantenstop invoeren bij de instellingen in je Optios account. Indien een klant dan een afspraak wenst te maken krijgt hij/zij een melding dat jouw kapsalon voortaan geen nieuwe klanten meer aanneemt. Zo kan je de rust in je succesvolle kapsalon toch een beetje bewaren.

4. Koppeling met shopify

Je kan nu je eigen webshop beheren dankzij de koppeling van Optios met Shopify. Maak een account aan op Shopify en koppel het vervolgens met je Shopify ID. Nu kan je de producten die je online wil verkopen ingeven en klaar! 💰Extra inkomsten voor je kapsalon.

5. Online betaalmogelijkheid

Heb je af en toe te maken met no-shows of klanten die te weinig geld meebrengen? Vanaf nu kan je een online betaalmogelijkheid toevoegen aan je online boeking. Zo kan je bijvoorbeeld een voorschot vragen aan je klanten of zelfs het volledige bedrag. Op die manier loop je geen inkomsten mis.

6. Afspraken online verplaatsen

Wil een klant zijn/haar afspraak verplaatsen? Dan doet die dat nu toch gewoon zelf!
Klanten kunnen nu online hun afspraak verplaatsen. Dat doen ze door de gegevens in te vullen waarmee ze de te vervangen afspraak hebben gemaakt. Dit bespaart jou alweer een hoop telefoontjes en kans op misverstanden. 🎉

Andere features

🆕 Producten in bestellijst staan alfabetisch.
🆕 Bij toevoegen van nieuwe dienst, staat nu standaard bij iedereen de kennis aan. Heeft iemand geen kennis van een bepaalde dienst? Dan zet je die toch gewoon af!
🆕 Bovenaan je klantenlijst staat nu het aantal klanten in het bestand.
🆕 Wanneer je klanten samenvoegt, wordt nu ook al de informatie bijeengevoegd.
🆕 Je kan vanaf nu ook nieuwe bestellingen in je stock toevoegen op de bestelpagina.
🆕 Het aantal items op de factuur is nu zichtbaar.
🆕 Het aantal afrekeningen per dag kan je nu ook in het logboek zien.

Algemene verbeteringen

Nog een vraagje?

• Stuur ons gerust een e-mail via support@optios.net of  support@esthios.be