fbpx
Leestijd: 2 minuten

Het is niet alleen belangrijk nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om huidige klanten te behouden. Naast de all-round-experience in je salon, kan je de klant ook aan je binden door gebruik te maken van een klantenkaart. Dit zal hen namelijk motiveren om steeds een nieuwe afspraak bij jou te maken. Gelukkig kan Optios je hierbij helpen!

  1. Klantenkaart aanmaken via Optios
  2. Snel en makkelijk gebruiken in Optios

1. Klantenkaart aanmaken via Optios

Je kan een nieuwe klantenkaart aanmaken bij de klantinstellingen in je Optios account. Daar kies je vervolgens voor klantenkaarten en aanmaken. Je geeft je klantenkaart een naam en kiest een geldigheidsperiode.

Klantenkaart-aanmaken-optios

Vervolgens kan je kiezen of je de klantenkaart automatisch wil toevoegen aan de rekening en wanneer ze vol is ze automatisch mag vernieuwd worden. Nadien kies je voor een beloning. Dit wil zeggen dat wanneer de kaart vol is de klant een korting of een geschenk kan ontvangen.

Wanneer je kiest voor een geschenk kan je kiezen voor een product dat zich in de stock bevindt. Op die manier wordt hiermee ook weer rekening gehouden bij je stockbeheer wanneer er een product als geschenk wordt meegegeven.

Anderzijds kan je ook een korting toekennen. Hierbij zijn verschillende kortingen mogelijk. Dit gaat van kortingen op producten en diensten tot een korting op het totaalbedrag na een bezoek aan jouw zaak. De korting die je toekent op een van deze kortingtypes kies je zelf door een percentage in te geven. Als laatste hoef je enkel nog te kiezen wanneer je de korting of het geschenk zal toekennen. Dat kan elke keer zijn, na een x aantal bezoeken, na een x aantal bezoeken met aankoop van producten of nadat er een bepaald bedrag gespendeerd is.

2. Snel en makkelijk gebruiken in Optios

Naast het aanmaken van een klantenkaart, kan je deze ook handig gebruiken in Optios. Wanneer je een klant afrekent, kan je hen eerst vragen of ze een klantenkaart wensen. Dit is de eerste stap om een nieuwe klant aan jouw salon te binden. Vertel hen wat de klantenkaart inhoudt. Als ze horen dat ze iets in ruil krijgen voor hun bezoek, zullen de meesten hier wel op ingaan. Dan klik je rechts bovenaan naast de naam van de klant op klantenkaart en voeg je deze toe aan het profiel. Bij elk volgend bezoek zal de kassa hier rekening mee houden en de korting toekennen wanneer deze aan de voldane voorwaarden voldoet.

Klantenkaart-gebruiken-kassa-optios

👉🏼 Wil jij ook handig klantenkaarten aanmaken en gebruiken?

👉🏼 Vraag nu een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze experten.