fbpx
Leestijd: 4 minuten

Dat het enorm belangrijk is online aanwezig te zijn, wisten jullie al. Maar enkel aanwezigheid is niet voldoende. Je moet er ook voor zorgen dat je goed vindbaar bent online. De beste manier om dat te doen is aan de hand van een SEO-analyse. Indien je hier goed op scoort, zal je gegarandeerd hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen. Dit brengt je meer bezoekers op en je omzet springt gegarandeerd de hoogte in. Wat wil je nog meer ?

  1. Wat is een SEO-analyse?
  2. Stappenplan: Hoger in de zoekresultaten komen

1. Wat is een SEO-analyse

SEO staat voor Search Engine Optimization, of zoekmachineoptimalisatie. Dit wil zeggen dat je je website gaat optimaliseren om makkelijker vindbaar te worden in zoekmachines en dus meer bezoekers te krijgen.

Waarom zou je dit doen?

Google geeft cijfers vrij die aantonen dat de eerste 3 zoekresultaten 80% van al het online verkeer op de website mogen ontvangen. Jij kan ervoor zorgen dat je tussen deze drie terechtkomt!

2. Stappenplan: Hoger in de zoekresultaten komen

We zetten enkele stappen op een rijtje om een goede SEO-analyse uit te voeren.

2.1. Doe de test

Controleer even zelf wat je positie in de zoekresultaten van Google is. Denk even na over de zoektermen die potentiële klanten kunnen ingeven wanneer ze naar jouw salon op zoek gaan. Enkele voorbeelden.

• Kapsalon Oost-Vlaanderen

• Kapsalon Gent centrum

• Knippen studenten centrum Gent

• Beste kapsalon balayage Gent

• Herenkapper Gent centrum

• Online afspraak maken kapper Gent

Resultaten-bovenaan-de-pagina-Google

 

Pas de zoekwoorden aan naar jouw salon en controleer je positie in Google. Kom je helemaal niet op de eerste pagina terecht? Dan is er werk aan de winkel.

2.2. Zoekwoordanalyse

In de tweede stap voer je een zoekwoordanalyse uit. Zo weet je op welke woorden je je moet focussen in de website content.

Een zoekwoordanalyse kan je manueel doen, maar je kan daarnaast ook nog gebruikmaken van enkele tools. We raden je aan beide te doen zodat je de beste resultaten verkrijgt.

2.2.1 Google zoekmachine

Ga naar de Google zoekmachine. Geef enkele zoekwoorden in waarvan je denkt dat potentiële klanten ze zouden kunnen ingeven wanneer ze op zoek gaan naar jouw salon. Terwijl je de zoekwoorden ingeeft, geeft Google nog een aantal voorgestelde zoekwoorden weer. Deze zoekwoorden geven een indicatie van andere gerelateerde zoekopdrachten.

Zoekwoordabalyse_Google

 

2.2.2 Zoekresultaten bovenaan de pagina

Bekijk nu welke pagina’s bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Kijk naar de zoekwoorden die deze pagina’s gebruiken in de titel en meta-omschrijving*. Deze pagina’s kregen namelijk een goede score van Google en geven ze dus een goede indicatie van de juiste zoekwoorden.

*Meta-omschrijving: In een meta-omschrijving vertel je kort waarover de pagina gaat. Deze omschrijving is zichtbaar in de zoekresultaten en is enorm belangrijk om hoog te scoren. Je kan de tekst helemaal zelf kiezen.

Meta-tag_Optios_Online_Afspraken

2.2.3 Google Keyword Planner

Een handige tool om nieuwe zoekwoorden te ontdekken of het zoekvolume van je huidige zoekwoorden te bekijken is Google Keyword Planner.

2.2.3.1 Nieuwe zoekwoorden ontdekken

Heb je al een aantal zoekwoorden maar wens je ze nog verder uit te breiden? Kies dan nieuwe zoekwoorden ontdekken. Op die manier kan je controleren of andere zoekwoorden misschien een hoger zoekvolume hebben.

Keyword_Planner_Nieuwe_zoekwoorden_ontdekken

2.2.3.2 Zoekvolume en prognoses bekijken

Heb je alle zoekwoorden gevonden ? Controleer dan even het zoekvolume en prognoses van deze zoekwoorden. Zo zie je bijvoorbeeld dat sommige zoekwoorden helemaal niet gezocht worden terwijl dit bij andere wel het geval is. Op die manier kan je de meest effectieve zoekwoorden kiezen.

Keyword_Planner_Zoekvolume

2.2.4 Content creëren

Nu is het belangrijk dat je content schrijft op je website met de juiste zoekwoorden. Focus je daarbij op de meest effectieve zoekwoorden na je analyse. Kies goede titels voor je verschillende pagina’s en maak voor elke pagina een meta-omschrijving met ook daarin de zoekwoorden vanop je pagina.

Een ander belangrijk punt voor je score in Google is de alt-tag. Wat is een alt-tag? Dit is een alternatieve tekst die weergegeven wordt indien je afbeelding niet geladen kan worden. Zo weet Google toch wat er op de afbeelding te zien is en krijgen je afbeeldingen dus een hogere ranking.

Je kan ook geregeld een blogartikel schrijven om je expertise in het vak te tonen. Zo kan je artikels schrijven over nieuwigheden in de kappersbranche. Naast je vakkennis, is dit ook een goede methode om je website hoger in de zoekresultaten te krijgen. Opgelet: ook voor blogartikels moet je een SEO-analyse doorvoeren.

2.2.3 Google bedrijfsprofiel

Maak een Google bedrijfsprofiel aan. Dit neemt slechts een kwartiertje werk in beslag en zal een positieve invloed hebben op je vindbaarheid in Google. Daarnaast zijn hier ook enorm veel gegevens op te vinden waardoor potentiële klanten meteen je openingsuren kunnen raadplegen of met één klik kunnen bellen om een afspraak te maken.

Google_Bedrijfsprofiel

Optios maakt software specifiek voor kappers. Wens je meer informatie? Neem dan een kijkje op onze website.